.
General

Per a profes de #Ciències que volen #avaluar com #avaluar a les #Ciències

Que l’avaluació ha de ser formativa, sí. Que l’avaluació ha de ser competencial, sí. Que la competència científica s’hauria d’avaluar…aquí solem punxar.

Perquè el cert és que en moltes ocasions, amb tota la bona intenció del món, els profes de ciències acabem avaluant coses que no són competències científiques (com l’ortografia, o l’edició d’un powerpoint). En el nostre viatge cap a activitats rellevants i contextualitzades (ABP i companyia), en algunes ocasions els models i habilitats científics acaben ocupant en l’avaluació l’espai del convidat de pedra, o de paisatge entretingut. Les ciències necessiten ésser avaluades amb enfocs específics, per als que no val simplement un canvi de metodologia. No tot es resol amb rúbriques. Necessitem poder avaluar coses que succeeixen en pràctiques de laboratori, o en el seu disseny, o en el seu debat, i enfocar la mirada no només amb quina ciència saben els nostres alumnes, sinó també a què saben fer amb la ciència que saben. Perquè la ciència, a més de ser guai perquè en ocasions permet una mirada friki de les coses, és guai perquè resol problemes del món real.

I, amb tots els seus mals, PISA ens demostra que sí és possible (i necessari) avaluar un tipus de coneixement que ens és preciós: les habilitats de raonament científic. Però això implica pensar-se bé quines són, aquestes habilitats científiques, i de quina manera es podrien avaluar. I com que és aquesta una feina per a valents, i els valents necessiten tot l’ajut que sigui possible, he pensat de fer un recull…

Per a profes de #Ciències

que vulguin #avaluar

sobre com #avaluar

a les #Ciències.

Cañal, P. (2012). ¿Cómo evaluar la competencia científica? Investigación en la escuela, 78, 5-17.

Es proposen tres tipus de competències científiques (conceptual, metodològica i actitudinal), amb abundants exemples de preguntes que servirien per a avaluar cadascuna de les competències que inclouen, com ara formular conclusions fonamentades, distingir qüestions científiques de les que no ho són, dissenyar experiments,…).

Goytia, E., Besson, I., Domènech-Casal, J. (2015). Protocol TestingScienceSkills: una eina senzilla per a dissenyar preguntes d’examen per a l’avaluació de les habilitats científiques del’alumnat. Revista Ciències, 30, 20-28.

El desenvolupament d’habilitats científiques necessita d’estratègies d’avaluació específiques i que siguin aplicables per al professorat. Es proposa una categorització de les habilitats científiques i un protocol de suport al professorat per al desenvolupament depreguntes d’examen que les avaluïn de manera específica. El protocol, generat a partir detreballs previs del grup de treball EduWikiLab, ha estat testat i avaluat per professors deciècies secundària que han omplert una enquesta i se n’avalua la seva utilitat per apromoure les habilitats científiques de l’alumnat.
.

Ferrés, C., Marbà, A., Sanmartí, N. (2015). Trabajos de indagación de los alumnos: instrumentos de evaluación e identificación de dificultades. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias 12(1), 22-37.

Es proposa un instrument d’avaluació de competències científiques en l’alumnat quan desenvolupa tasques d’indagació, en el que es desglosen diversos processos associats als passos de les metodologies científiques (anàlisis de dades, planificació d’investigacions, identificació de variables) , i s’usen aquests processos com a indicadors. Els nivells d’assoliment d’aquests indicadors es poden associar a diferents nivells de desenvolupament del pensament científic en els alumnes (incipient, pre-científic, acientífic, indagador…).

Casadevall, P. (2007). L’autoavaluació en els treballs pràctics. Ciències 6, 20-25.

Es proposen bastides perquè sigui l’alumnat el que s’auto-avaluï en els seus treballs pràctics. Si bé molts dels ítems incideixen en aspectes formals que no estan relacionats amb el pensament científic, suposen un bon punt de partida per a comunicar amb els alumnes què esperem d’ells quan avaluem els treballs pràctics.

Garrido, A., Simarro, C. (2014). El nou marc d’avaluació de la competència científica PISA 2015 : revisió i reflexions didàctiques. Ciències, 28, 21-23.

Breu, però aclaridor article sobre què s’entén a PISA per competència científica, en tres dimensions, conceptual , procedimental  i epistèmica, i com aquestes dimensions configuren l’alfabetització científica.

indaval

========================

Aquest recull s’anirà ampliant, sempre amb referències que estiguin disponibles de forma oberta a internet, i que amb una lectura ràpida permetin canvis en la pràctica.

Recull actualitzat 01/06/16.

Potser t’interessen altres compilacions temàtiques elaborades “Per a profes de #Ciències que…”.

O diverses revistes sobre didàctica de les ciències, amb accés obert i gratuït: Biblioteca EduWikiLab de Revistes de Didàctica de les Ciències.

Anuncis

Debats

3 thoughts on “Per a profes de #Ciències que volen #avaluar com #avaluar a les #Ciències

 1. Hola, sóc professora de ciències i sóc de les que avalua altres competències que no són les considerades merament científiques. Avaluo la comprensió lectora, l’expressió escrita i oral de l’alumne, i en alguns casos (en examen escrit no) però en vídeos i presentacions sí, l’ortografia, de la mateixa manera que s’avalua dins aquesta mateixa assignatura, el raonament lògic i matemàtic. Penso que no es pot desvincular una cosa de l’altra. Sóc més de l’opinió de no separar amb classificadors les diferents assignatures, difícilment seran bons científics sense assolir aquestes competències classificades com a “no científiques”. Crec que és important que els alumnes s’adonin de la importància del conjunt.

  M'agrada

  Posted by Anònim | 3 Mai 2015, 9:16
 2. Hola, sóc professora de ciències i sóc de les que avalua altres competències que no són les considerades merament científiques. Avaluo la comprensió lectora, l’expressió escrita i oral de l’alumne, i en alguns casos (en examen escrit no) però en vídeos i presentacions sí, l’ortografia, de la mateixa manera que s’avalua dins aquesta mateixa assignatura, el raonament lògic i matemàtic. Penso que no es pot desvincular una cosa de l’altra. Sóc més de l’opinió de no separar amb classificadors les diferents assignatures, difícilment seran bons científics sense assolir aquestes competències classificades com a “no científiques”. Crec que és important que els alumnes s’adonin de la importància del conjunt.

  M'agrada

  Posted by Clàudia Cullell (@claudiacullell) | 3 Mai 2015, 9:18
  • Gràcies pel comentari, Clàudia!
   Jo personalment no tinc en compte l’ortografia per a qualificar. Si un alumne fa faltes, li ho faig saber, però no li tinc en compte. No dic que a ciències només hàgim de treballar competència científica. Estic molt d’acord amb que hi ha coses que no es poden (ni s’haurien de) desvincular, i per això, escullo de la llengua les coses que penso que sí tenen a veure amb la ciència i el raonament científic, com ara la gramàtica. Usar connectors gramaticals adequats, estructurar correctament les idees en un text són coses que sí avaluo, perquè són clau per pensar científicament. Suposo que la clau és trobar companys de llengües amb els que sigui possible treballar junts. En el meu cas, em preocupa el fet que les notes i avaluació a les ciències parlen poc de la ciència que sap o sap fer servir l’alumne, i això ofereix una visió esbiaixada sobre el que els alumnes aprenen, donant un pes exagerat a determinats aspectes poc vinculats a les ciències.

   M'agrada

   Posted by Jordi Domènech | 4 Mai 2015, 6:44

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1.866 other followers

Anuncis
%d bloggers like this: